Brazda
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Brazda

Qyteza në Brazda (3.5 ha) ndodhet 15 km në veri të Shkupit, në territorin e mirëfilltë Pajon. Varri monumental gjendet në rrëzë të kodrës së qytetit. Nga veriu, ai është gërmuar në shpatin e gurtë, ndërsa nga jugu ngrihet i lirë. Si e tillë struktura e tij është identike me atë të varrit në Borsh. I tërë varri është veshur me muraturë pseudoizodomike, me blloqe të latuar travertini, me anathyrosë dekorative dhe të çukitur në mes. Varri përbëhet nga dhoma mjaft e madhe e varrimit (9.8 x 6.6 m) dhe korridori tepër i gjatë (20 x 2.5 m). Korridori, ndryshe nga Borshi dhe Kassopea, vijon i pjerret deri tek shkallët para dhomës së varrimit.

info@balkancultureheritage.com