Libri XXVI
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Libri XXVI

Por në kohën kur Antigoni ishte i zënë me këtë luftë!), mbreti i Epirit Aleksandri, duke dashur të hakmerret për të atin e tij, Pirron, filloi të shkretonte krahinat maqedonase. Kur Antigoni u kthye nga Greqia dhe filloi luftën kundër Aleksandrit, ushtarët e Antigonit kaluan në anën e armiqve dhe, së bashku me ushtrinë, ai humbi edhe mbretërinë maqedonase. I biri i tij Demetri, akoma i mitur, në mungesë të të atit mblodhi përsëri ushtri dhe jo vetëm rifitoi Maqedoninë, por i mori Aleksandrit dhe mbretërinë e Epirit. Kaq e madhe ishte paqëndrueshmëria e ushtarëve apo e fatit, sa që mbretërit aty i shihje të dëbuar e aty prapë mbretër.

Kështu Aleksandri që u arratis në Akamani u kthye përsëri në mbretëri /i ndihmuar/, jo më pak nga dëshira e epirotëve, se sa nga ndihma e aleatëve.

info@balkancultureheritage.com