Republika e Raguzës
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Republika e Raguzës

Fuqia e Venedikut ishte gjithmonë një faktor për fu shqetësuar për Republikën e Dubrovnikut (Raguzës), Për këtë arsye, ky vend e njohu me vullnetin e tij të lirë praninë osmane në Bosnjë, i ofroi besnikërinë Devletit dhe premtoi se do t'i paguante 75.000 kurush çdo tre vjet. Si një gjest tjetër për tu mbrojtur kundër çdo sulmi të mundshëm nga Venediku, ata iu ofruan osmanëve një pjesë të territorit të tyre në kufi me Venedikun. Çjerësia e territorit që ata i dhanë osmanëve ishte një distancë e largët, që mund të matej me një orë e gjysmë. Në këtë mënyrë, banorët e Dubrovnikut jetuan të sigurt dhe të qetë nën mbrojtjen osmane, për më shumë se 400 vjet, derisa Napoleon Bonaparti e pushtoi në vitin 1215/1800 këtë Republikë, që më pas do të përfshihej nën administrimin e Austrisë.

info@balkancultureheritage.com