Sulmi rus kundër Krimesë
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Sulmi rus kundër Krimesë

Në vitin 1185/1771, një ushtri e madhe ruse sulmoi Krimenë, mundi Hanin e saj, Selim Gërajin, dhe burgosi valiun Osman të Kefes, Ibrahim Pashanë. Mareshali rus Romanov marshoi drejt Silistres në vitin 1187/1773, por, pasi pësoi humbje të mëdha, u tërhoq në pjesën veriore të Danubit. Populli i Krimesë kërkoi ndihmë dhe Muhassili i Xhanikut (mbledhësi i taksave të Samsimit) el-Haxh Ali Beu, grumbulloi 20.000 ushtarë me mbështetjen e trupave të Krimesë. Gadishulli do të ishte çliruar me forcë, nëse një traktat paqeje nuk do të ishte lidhur me Rusinë. Sulltan Mustafai vdiq në vitin 1188/1774 nga apopleksia (paralizë e trurit) dhe vëllai i tij, Abdylhamidi, u bë sulltan osman.

info@balkancultureheritage.com