Temenosi
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Temenosi

Përveç tempullit të mësipërm në sipërfaqen një-hektarëshe të kodrës janë gjetur altarë, kolona dhe mbishkrime votive kushtuar hyut Asklep. Kjo e dëshmon atë temenos, areal të shenjtë kushtuar perëndive.

Në shek IV p.e.s. ky areal u qarkua plotësisht: Në lindje prej murit rrethues të qytetit, nga perëndimi prej portikut (Apollonia 2), ndërsa në jug prej një muri 4 m të lartë, të rindërtuar në shek. III. p.e.s. Muri është ndërtuar me blloqe të rrafshët kuadratikë me kornizë të sheshtë, të cilët mbartin monogramin A (Damosia, e popullit), çka tregon se temenosi u ndërtua me fondet e bashkësisë qytetare.

Muri shërbente dhe për tarracimin e sheshit ku gjendej obelisku paraboloid, omfalioni që simbolizonte kërthizën e botës, kryeqendrën e saj.

info@balkancultureheritage.com