Xhamia e Bajazidit II
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Në pranverë të vitit 1396
~Oliver Jans Schmitt
Republika detare e Venedikut
~Oliver Jens Schmitt
Bylisi
~Neritan Ceka, Skënder Muçaj

Xhamia e Bajazidit II

E vetmja xhami në Durrësin e vjetër, e ruajtur dhe paprekur deri në vitin 1967, ka qenë një ndërtesë e thjeshtë e mbuluar me dru dhe e ndërtuar me materiale të dobëta. Nga pamja e saj në vitin 1967, mund ta konsiderojmë si një ndërtesë pasuese të shekullit XIX të një ndërtese më të vjetër, që ka shumë mundësi t’i ketë patur fillesat në periudhën e sundimit të Bajazidit II. Ajo ndodhej brenda mureve bizantine ekzistuese të argjinaturës. Ashtu siç mund të pritet, xhamia ka qenë me një ndërtim arkitektonik të pavlerë, e shembur në fillim të viteve ’70. Gjatë këtij ndërtimi është zbuluar se një pjesë e rëndësishme e mureve (ndërtimit) i përkiste një kishe, katedrales së vjetër të Durrësit përpara vitit 1501.

Xhamia e kushtueshme dhe modeme në qendër të sheshit të qytetit, e ndërtuar nga italianët para Luftës II Botërore, u shemb në vitin 1967.

info@balkancultureheritage.com