Agora
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Agora

Krahas qyteteve monocentrike, me një qendër unike (Apolloni, Bylis, Buthrot, Gitana, Elea, Kassopea), një pakicë janë policentrike, shumëqendërshe (Amantia, Dimal, Foinike). Në Amantia dhe Foinike kjo justifikohet me ngushtësinë e akropolit dhe rënien e shpateve të qytetit, por kjo nuk vlen për Dimalin, ku elementet e arkitekturës sociale i qëndrojnë larg njëri-tjetrit për arsye të panjohura. Përcaktuese dhe formuluese e agorave, shesheve qendrorë të qytetit ku tubohej dhe pulsonte jeta qytetare, ishte shëtitorja. Si në raportin tablo/kornizë, shëtitorja qarkonte dhe inkuadronte pikturën e rrafshët dhe monotone në ekstrem të sheshit në vartësi të kërkesave dhe shijeve të kohës: Në mënyrë rigide gjeometrike në antikitetin klasik (Apollonia, Kasopea) dhe në mënyrë të lirë dhe zhdërvjellët në antikitetin helenistik (Bylis, faza 2. Apollonia, Kasopea).

info@balkancultureheritage.com