Agoraja
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Agoraja

Monumentet e agorasë u takojnë periudhave të ndryshme ndërtimi. Muri mbajtës i temenosit dhe të dy stoat. të ndërtuar me blloqe katërkën- dëshe guri, u takojnë shek.IV-III p.Kr., kur sheshi kufizohej nga veriu dhe lindja me një radhë nishesh dhe portiqesh lë godinave në përshtatje me pers- pektivën dhe vëllimet e tyre. Nga veriu, perëndimi dhe jugu kjo hapësirë me trajtim të çlirtë arkitek- tonik inkuadrohej në sistemin e rregullt ortogonal të qytetit. Nga lindja atë e kufizonte muri rrethues, ku nga dy hyrje kryesore mund të futeshin e dilin shpejt banorët e rrethinave që mermin pjesë në ce- remonitë, festal apo veprimtaritë politike në agora.

Buleterioni, odeoni, biblioteka, harku i triu- mfit dhe tempulli i Dianës, të ndërtuar me tulla dhe llaç, kanë qenë ngritur pothuaj në një kohë, rreth mesit të shek. II m.Kr., kur hapësira e agorasë u gjeometrizua si një forum romak.

info@balkancultureheritage.com