Akrolisi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Akrolisi

Kodra e Akrolisit rrëzohet drejt perëndimit, drejt pllajës që pararend Akropolin e Lisit, me pjerrësi tepër të madhe. Në anët e tjera shpatet e ndalin vrullin vetëm në fushë. Nga lart vështrimit i hapet një horizont i gjerë që nga veriu i liqenit të Shkodrës e gjer në Durrës.

Mali i Shelbuemit përfundon me një syprinë kurrizore (300 x 60 m) të pjerrur drejt lindjes (20-30°). Mbas saj pjerrësia e shpateve rritet në 45°, e këmbyer në gjysmën jugore me faqe të thikta shkëmbore. Ky konfiguracion kushtëzoi trasenë e murit i cili ndjek skajet e kurrizit duke rrethuar një sipërfaqe prej 1,50 hektarësh. Në trasenë e mureve dallohen dy faza nga të cilat e para e periudhës I të hekurit. Muret e fazës së I i përmbahen me valëzime të lehta së njëjtës vijë rrushkulluese. Muret, 3,20 m të gjerë, përbëhen nga dy këmishë me blloqe prej guri gëlqeror të thyer, por të palatuar, në formë paralelopipede dhe mbushja e mesit, me gurë të papunuar dhe çakëll.

Me lindjen e qytetit të Lisit fortifikimi ripërtërihet: Në anën jugore ndërtohet një mur i tërthortë i cili pret nga fortifikimi i parë një syprinë trekëndëshe (65 x 65 m). Në skajin juglindor të këtij muri gjendet hyrja 3 m e gjerë, e mbrojtur nga e djathta prej një kulle katrore.

Në skajin verior të fortifikimit gjendet një hyrje tjetër e mbrojtur nga një dhëmbëzim i dyfishtë i murit dhe një kullë e cekët. Traktet janë punuar me blloqe guri të latuar, me faqen e jashtme të mysët (0,5-1,4 x 0,3 - 0,6 m), të pajisur në skajet me vija peshimi. Blloqet kanë forma kuadratike, por fugat horizontale janë të valëzuara. Muret janë të ngjashëm me Lisin II, ndonëse faqet e bashkimit janë punuar më dobët se në muret e Lisit dhe nuk ka tendencë ndaj muraturës poligonale, karakteristike për muret e Lisit.

info@balkancultureheritage.com