Ambrakia
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Ambrakia

Dionisi i Halikarnasit përmend teatrin e vogël të Ambrakisë (Dion. Hal. 1, 50), çka tërthorazi dëshmon praninë e teatrit të madh. Gjurmët e tij supozohen në një kavitet natyral të kodrës Perantes, çka dhe do të ishte logjike.

Kohëve të fundit, teatri supozohet në Veri-Perëndim të qytetit, në afri të tempullit arkaik të Apollonit, ku gërmimet e rastit kanë zbuluar fragmente të supozuara të parodosit perëndimor, mureve mbajtëse të shkallares dhe blloqe të ndenjëseve. Materiali qeramik shoqërues, daton në fundin e shek. IV- fillimin e shek. III p.e.s., çka do ta lidhte atë me ndërtimet e Pirros në kryeqytetin e tij të ri, në Ambrald.

info@balkancultureheritage.com