Antigonea
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Antigonea

Në qendër të Antigoneas, në një insul me gjatësi të reduktuar nga muri rrethues, ndodhet një ndërtim me planimetri të përzgjatur drejtkëndëshe (59.60 x 9.80 m). Ndërtimi, përveç një hapësire të lirë në ballë (11 m.), ka kontur të mbyllur. Muret e tij përbëhen prej xokolit të gurtë të prerë drejt, mbi të cilin vijonte muratura prej qerpiçi.

Punimi i xokolit me blloqe kuadratike me faqe të rrafshëta, identike me ato të mureve rrethuese, e daton atë në fillim të shek 3 p.e.s.

Një ndërtim i tillë përkon me “Depon e Gurit” në Morgantina (shek III p.e.s.) dhe stoan perendimore në Olynth (fillim i shek IV p.e.s.), me planimetri po drejtkëndëshe (75 x 9 m) dhe hapësirë të lirë 20 metërshe në ballë.

Forma e mbyllur dhe e përzgjatur dhe prania e një kanali uji sugjerojnë se ky ndërtim mund të ketë qenë palestër, si në Paestum (50 x 10,80 m), ose manezh kavalerie, si stoa e Olynthit.

Në të mirë të supozimit të fundit flet dhe një helmetë kali e gjetur gjatë gërmimeve në të.

info@balkancultureheritage.com