Antipatrea
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Antipatrea

Antipatrea ndodhet në pikën ku shpërthen pengesën e fundit të zonës malore, del dhe rrjedh lirshëm në fushë. Qyteti shtrihet në rrafshin e sipërm të një kodre trungpiramidale trekëndëshe, 120 m të lartë nga lumi. Jeta në të dëshmohet që në neolit dhe gjurmët tregojnë për një aglomeracion paraurban të shek VIII/VII p.e.s., por qyteti i mirëfilltë lind në gjysmën e parë të shek. IV. p.e.s. Në këtë fazë sipër-faqja 9.60 hektarëshe e kodrës rrethohet me mure të fuqishme,të pajisura me kulla (IV p.e.s.). Sinkron me ta, në kodrën matanë lumit u ndërtua kështjella e Goricës, duke krijuar kështu një dry i cili hapte a mbyllte kalimin gjatë luginës së Apsit, rrugë kryesore në antikitet dhe mesjetë, e cila të nxirrte në pellgun e Korçës, Maqedoni dhe më tej në Danub.

Hyria e qytetit të fortifikuar ndodhet në qafën veriore ku viinë dhe puqen rrugët e jashtme dhe nis boshti i qytetit. Në këtë bosht që e përshkon qytetin mes për mes, nga veriu në jug, kapen rrugët sekondare, perpendikulare me vijat rrushkulluese. Boshti përfundon në kështjellën mesjetare, në një sop 40 m më të lartë se hyrja e qytetit.

info@balkancultureheritage.com