Banesa me atrium
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Banesa me atrium

Në lindje të teatrit shtrihet një banesë e madhe e tipit me atrium, me oborrin katror 12.50 x 13.50 m të rrethuar me një peristil prej 12 kolonash jonike. Impluvium-i është i shtruar me pllaka të mëdha guri dhe ka pranë këndit veriperëndimor një sterë ku mblidheshin ujrat e çatisë. Nga lindja, ku gjendej edhe hyqa përmes një salloni, ishin vendosur katër kthinat më të mëdha, të cilat pasohen nga tri kthina më të ngushta në anën jugore, të gjitha këto ambiente qëndrimi apo fjetjeje. Pjesa perëndimore e oborrit kufizohej me një radhë kthinash me funksion shërbimi.

Megjithë pamjen monumentale ndërtesa ka një trajtim të thjeshtë të ambienteve dhe ka qenë pëdorur si një hotel publik në raste festash për të ftuarit apo aktorët. Ajo ka qenë ndërtuar në shek. II m Kr., duke pasur një përdorim deri në shek. IV m. Kr.

info@balkancultureheritage.com