Banesat
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Banesat

Gërmimet brënda vendbanimit përcaktuan shtresat më të hershme kulturore që lidheshin me krijimin e tij në fund të shek. VII p.e.sonë, por nuk zbuluan gjurmë të banesave të asaj periudhe. Një banesë me konstruksion druri, me përmasa 5.50 x 3 m, u gërmuan në një tarracë të krijuar në pjerrësinë e kodrës, rreth 50 m në jug të murit rrethues.

Qeramika protourbane me pikturim mat dhe ajo e importuar e datonin banesën në gjysmën II të shek. VI p.e.sonë. Në gjysmën e dytë të shek. IV p.e.sonë., pas braktisjes së fortifikimit, e gjithë pjesa juglindore të tij është zënë nga një banesë e vendosur midis dy muresh tarracimi. Ajo kishte planimetri në formë L-je me një rradhë kthinash me gjerësi 3 m, që komunikonin me një hajat të shtruar me pllaka guri para tyre. Qeramika e gjetur gjatë gërmimit e daton përdorimin e banesës në gjysmën e dytë të shek. III dhe gjysmën e parë të shek. II p.e.sonë.

Një grup banesash u gërmuan në një tarracë rreth 100 m në jug të fortifikimit. U dalluan dy tipe banesash: ajo me dy kthina që komunikonin me një hajat dhe, tjetra, me gjysëmkat, një tip i njohur nga banesat e Çukës së Ajtojt.

info@balkancultureheritage.com