Brazda
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Brazda

Qyteza në Brazda (3.5 ha) ndodhet 15 km në veri të Shkupit, në territorin e mirëfilltë Pajon. Varri monumental gjendet në rrëzë të kodrës së qytetit. Nga veriu, ai është gërmuar në shpatin e gurtë, ndërsa nga jugu ngrihet i lirë. Si e tillë struktura e tij është identike me atë të varrit në Borsh. I tërë varri është veshur me muraturë pseudoizodomike, me blloqe të latuar travertini, me anathyrosë dekorative dhe të çukitur në mes. Varri përbëhet nga dhoma mjaft e madhe e varrimit (9.8 x 6.6 m) dhe korridori tepër i gjatë (20 x 2.5 m). Korridori, ndryshe nga Borshi dhe Kassopea, vijon i pjerret deri tek shkallët para dhomës së varrimit.

info@balkancultureheritage.com