Dodona
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Dodona

Portiku i brendshëm i tempullit të Zeusit në Dodonë, përfshihet në kategorinë e shëtitoreve me funksion religjioz. Portiku i fillimit shek III p.e.s., njënefësh dhe 60 m i gjatë, vijonte në trajtë peristili përgjatë tri skajeve të oborrit të tempullit (19 x 21 m). Skema planimetrike, e afron atë me portikun e Zeus Soterosit në Megallapolis dhe Asklepionin e Messenës, ndonëse këta janë dynefësh dhe dy herë më të mëdhenj.

Për nga përmasat dhe trajtimi ai afron me Heraionin Jimitrof të Kalydonit, po ndërtim kulti. Nëse do ta pranonin datimin jo dhe aq bindës, të këtyre tre monumenteve në shek e II p.e.s., Dodona e fillimit të shek III p.e.s. do të ishte shembulli i parë i përdorimit të portikut të brendshëm në ndërtimet e kultit.

info@balkancultureheritage.com