Dyrrahu
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Dyrrahu

Sipas Thukididit, Dyrrahu u themelua në v. 627/5 prej kolonistëve nga Kerkyra dhe Korinti (Thuk. 1. 24, 2). Qyteti zinte skajin juglindor të gadishullit të njëemërt, që përzgjatej për 7 km midis lagunës dhe detit. Në perëndim gadishulli konturohet me kodra të mprehta, ndërsa në lindje shtrihet në rrafshinë. Një metop me bucefal, me kokën e kaut të sakrificës, dëshmon tërthoras praninë e një teatri. Vendi ku ai duhet kërkuar është linja e kontaktit të terrenit të pjerrët kodrinor me terrenin e rrafshët, diku nga fillesat jugore të këtij vargu dhe jo larg amfiteatrit romak.

info@balkancultureheritage.com