Ekspedita drejt Bogdanit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Ekspedita drejt Bogdanit

Ndërkohë që Bajezidi ishte i angazhuar në zgjidhjen e çështjes së Xhemit, Mbreti i Bogdanit sulmoi pjesën osmane të Vllahisë. Për këtë arsye, në vitin 889/1484, Bajezidi II u nis drejt tij në krye të Ordu-ju Hytnajun (Ushtrisë Qiellore). Në atë kohë, Devleti Osman kishte lidhur traktate paqeje me Republikën e Venedikut dhe Hungarinë, prandaj kufijtë në Ballkan ishin të sigurt. Situata për Devletin Osman ishte e favorshme për ta aneksuar pjesën tjetër, pasi zotëronte tre të katërtat e brigjeve perëndimore të Detit të Zi. Sulltan Bajezidi filloi ndërtimin e imaretit, medresesë dhe bimarhanes së tij në brigjet e Lumit Danub, në Edrene.

Vojvoda i Vllahisë dhe Hani i Krimesë, Mengli Gëraj, ishin të ftuar të mermin pjesë në këtë fushatë. Fillimisht, u mor kështjella Kili, që ndodhej në bregun e majtë të lumit Danub dhe që ishte porta e Bogdanit, për në Detin e Zi. Më pas, ushtria osmane rrethoi kështjellën e Akkermanit, që ishte vendosur në hyrje të grykës së lumit Dnjestër në veri. Hani i Krimesë Mengli Gëraj iu bashkua në krye të një ushtrie prej 50.000 kalorësish. Kështjella ishte e fortifikuar mjaft mirë dhe ishte e rrethuar nga një hendek uji në pjesën tokësore, megjithatë, ajo u dorëzua pas 12 ditë luftimesh. Në këtë mënyrë, territori osman u shtri deri në veri dhe arriti të bashkonte me turqit e veriut, popullin e Krimesë. Kili dhe Akkermani në brigjet e Detit të Zi, duke qenë se ishin portet kryesore të zhvillimit të tregtisë, ishin edhe dy pika strategjike për Bogdanin. Kjo bëri që më pas, osmanët ta dominonin më lehtë këtë vend. Vojvoda i Bogdanit, Stefan Cel Mare, u përpoq ti merrte këto dy porte, por nuk arriti. Si përfundim, ai e kuptoi se ishte e pamundur të përballej me Devletin Osman dhe pranoi vartësinë prej tij, duke i paguar Thesarit të Devletit 4.000 monedha floriri. Mengli Gëraj, duke qenë se ishte pjesë e kësaj fushate, i hapi ndaj Islamit të gjitha territoret që shtriheshin në pjesën veriperëndimore të Detit të Zi, duke i kthyer në një entitet shumë të rëndësishëm në rajon. Një sasi e madhe plaçke lufte (ganimef) iu dha Hanit të Krimesë dhe vojvodës së Vllahisë nga Devleti Osman. Sulltan Bajezidi II caktoi që pjesa nga ganimeti i Devletit Osman të shkonte për institudonet publike dhe ato të arsimit të tilla si: xhami, medrese, imarete, bimarhane, të cilat ishin ndërtuar në Edrene.

info@balkancultureheritage.com