Eneida

Eneida

LIBRI III

Pas pak na humbën nga sytë kështjellat e larta të faiakëve,

dhe kaluam në brigjet e Epirit e arritëm në portin e

Kaonit dhe hymë në qytetin e lartë Buthrot.

Këtu morëm vesh një lajm, që s'ishte për t'u besuar,

295 Heleni, i biri i mbretit Priam, sundonte në qytete greke,

se kishte marrë gruan e skeptrin e Pirro Aiakidit

dhe se Andromaka ishte martuar prapë me një bashkatdhetar.

U habita dhe më pushtoi një dëshirë e madhe

ta shihja dhe nga ai të gjitha t'i mësoja.

Lashë anijet në port dhe zbrita në tokë;

atë ditë në pyll para qytetit dhe buzë Simoentit të rrejshëm

Andromaka bënte flijime solemne

mbi tumën e Hektorit dhe i falte dhurata te përvitshme,

thërriste shpirtin e tij pranë një varri të zbrazët të rrethuar me plisa të njomë

e qante në këmbët e dy altarëve.

Pas vdekjes së Neoptolemit, nga mbretëria i ra

një pjesë Helenit, i cili këto vise i quajti Kaoni

nga emri Trojan Kaon;

Dhe në këto kodra një Pergam të ri ndërtoi bashkë me një kështjellë trojane

kur ja, nga qyteti, heroi,

i biri i Priamit, Heleni, i shoqëruar nga një turmë, vjen;

na njohu dhe plot me gëzim na shpuri në pallat

ku për çdo fjalë, që thonim ai lëshonte lotë.

Para unë eci e shoh një Trojë ndërtuar sipas shembullit të së madhes,

një Pergam dhe një përrua të thatë me emrin e Ksanthit,

duke hyrë putha prakun e portës Skea.

Gjithashtu edhe shokët e mi teukrët u gëzuan që gjetën një qytet mik.

Mbreti i priti në portikët e gjerë të pallatit;

Në mes të sallës rreth tryezave zbraznin kupat për nder të Bahut,

pinin me enë të arta dhe bënin flijime

info@balkancultureheritage.com