Epetion
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Epetion

Epetion (CIL 3. 12815, Stobrec), ndodhet në mes të bregut lindor të Adriatikut. Skela gjendet menjëherë mbi qytet, në anën veriore, ku një plazh i vogël lejon tërheqjen dhe meremetimin e anijeve. Mbishkrimet që përmendin esnafin e hamejve (collegum saccarium), dëshmojnë jetën e gjallë të kësaj skele.

Epetion shtrihet në një gadishull të ulët 3.5 hektarësh, në formën e një trapezi të përmbysur. Me përjashtim të brinjës së shkurtër perëndimore të lidhur me sterenë, brinjët e tjera lagen nga deti. Muret mbrojtës i vinë përqark gadishullit, 10-15 m larg bregut, duke krijuar një fortifikim me planimetri po trapezoidale. Teknika dhe arkitektura primitive e datojnë atë nga fundi shek. V fillimi shek. IV p.e.s. Këtë datim e mbështet edhe fizionomia e gadishullit me shelf të thellë ku mund të afroheshin pa pengesë anijet e luftës, çka tregon besimin në supremacinë detare, përkatësisht thalasokracinë liburne të shek. V çerekut parë. të shek. IV p.e.s. Rrjeti i trashëguar rrugor, tregon se qyteti përshkohej mes për mes, nga perëndimi në lindje, prej rrugës kryesore, tek e cila, perpendikular me të, kapeshin rrugët sekondare. Midis banesave dhe mureve mbrojtës kalonte rruga perimetrale, në rolin e hapësirës së lirë mes murit rrethues dhe banesave.

info@balkancultureheritage.com