Faltorja e Asklepit
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Faltorja e Asklepit

Faltorja e Asklepit

Në krah të majtë të teatrit gjendet faltorja e Asklepit e ndërtuar në fillim të shek II m.Kr. Ka formën e një godine katërkëndëshe 8.80 x 6.15 m të mbuluar me një qemer masiv me lartësi 3.85 m. Përsëritje e një modeli më të hershëm, faltorja kishte dy ndarje. E para, në funksionet e një pronaosi, ndriçohej nga dy dritare me harqe në anët e portës. Ndarja e dytë përbënte naosin. Një mbishkrim i kushtuar nga prifti i Asklepit, dëshmonte se tempulli i përkiste perëndisë së shëndetit.

Në këndin verior të naosit, një dritare e vogël krijonte lidhjen me burimin e shenjtë të Asklepit, i cili ruan veshjen me gurë të mëdhenj të punuar trashë nga një periudhë më e hershme. Rreth 340 sende qeramike, kryesisht kantarë, të cilët datohen në mesin e shek. III p.Kr., u gjetën brenda burimit nga Ugolini. Ishin kushtime që i përkisnin një tempulli më të lashtë të tipit prostil, prej të cilit, përveç nishes, janë ruajtur edhe themelet e hershme.

info@balkancultureheritage.com