Fortifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Fortifikimi

Muri mbrojtës (rreth 950 m) rrethonte kodrën në rrëzë, ku shpatet e saj takonin truallin e sheshtë, duke arritur një sipërfaqe 5 ha. Sipas Cezarit muret të përforcuar prej kullash përçaheshin nga një sërë portash (B Civ.III 11. 3.4). Muret 3,50 m të gjerë janë punuar me blloqe gëlqerore të latuara në formë drejtkëndëshi (0,6 - 1,1 x 0,45 m) të vendosura në rreshta horizontale. Nga rrjeti urbanistik ruhen disa rrugë (2,40 m) të gdhendura në shkëmb.

Porti i brendshëm (portus introitus) i Cezarit (B. Civ.III, 7, 8, 11-16, 23, 34, 39,40. 78. 90) lokalizohet në lagunën 2,2 km të gjatë dhe 1,2 km të gjerë, e cila ka formën e një trekëndëshi me bazën nga deti, prej të cilit ajo ndahet prej rripit ranor. Në brendi të lagunës, nën pasqyrën e ujit, shihen gjurmët e një muri 1,80 m të gjerë, gjasisht bankinës për akostimin e anijeve.

info@balkancultureheritage.com