Fortifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Fortifikimi

Pjesa e sipërme e shkrepit me sipërfaqe 1 ha është e rrethuar me mure mbrojtës të cilët nisin në shek. 8 p.e.sonë. dhe vijojnë pa ndërprerje deri në mesjetën e vonë. Gjurmët e periudhës antike përkojnë plotësisht me trasenë e mureve të mëvonshme, çka tregon se kjo periudhë përcaktoi planimetrinë e rrethimit.

Muret u përshtaten gjinjve dhe të dalave të terrenit me dhëmbëzime dhe kthesa të lehta, por gjithnjë me vija rreptësisht të drejta. Gjurmët tre-gojnë se muret e qarkonin terrenin edhe në vendet e pakalueshme. Më qartë ata kapen në verilindje, prej ku, pas një kthese të lehtë dhe një dhëmbëzimi të vogël (2,5 m), vijojnë drejt për 140 m gjatësi.

Hyrja kryesore duhet kërkuar në fund të kësaj ane, po në atë vend ku gjendet dhe hyrja e fortifikimit mesjetar. Në skajin juglindor muri kthehet me kënd të fortë për të vazhduar deri tek një kullë (6,3 x 3,75 m, 4 m e lartë) e pajisur në skajet me vijë peshimi. Hyrja mesjetare bri saj tregon se kulla shërbente për mbrojtjen e njërës nga hyrjet antike.

Muret 3,2 m të gjerë në anët e mbrojtura nga natyra dhe 3,50 m në anët e rrafshëta, janë ndërtuar me blloqe guri gëlqeror (0,8- 1,8 m x 0,4 - 1,4 m) të latuar mirë në anët e bashkimit, dhe të mysët, të thyer me varre, në anën e ballit. Format e blloqeve janë nga më të ndryshmet: nga katërkëndëshja tek shtatëkëndëshja, pa parapëlqim të asnjërës formë. Herë herë mes tyre vihen re pykat, ndërsa skajet e dhëmbëzimeve dhe kullave janë të pajisura me vijë peshimi. Muret ngrihen mbi një xokol guri të mbështetur në shkëmb.

info@balkancultureheritage.com