Fortifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Fortifikimi

Kodra në formë trungpiramide trekëndëshe, paraqet një altemim brinjësh të pjerrëta me tarraca të sheshta të cilat në pjesën e sipërme rrafshohen në një pllajëz të sheshtë. Pak më poshtë se buza e pllajës vijonin muret mbrojtëse që ripërsërisnin format e terrenit duke krijuar një fortifikim trekëndësh 2,2 hektarësh.

Muret e periudhës antike ruhen për 15 m gjatësi në skajin verilindor dhe dy trakte fragmentare në veri dhe jugë. Teknika është izodomike (0,57 m). Muret, 2,2 m të gjera, janë të plota, me blloqe drejtkëndëshe të gdhendura në tërë faqet (0,8-1,4 x 0, 57 x 0,5-0,8 m), të prera diagonalisht brinjëve për të shmangur thyerjen. Blloqet janë prej formacioni ranor në traktin verilindor dhe konglomerati në të tjerët. Për lidhjen më të mirë të muraturës blloqet e vendosura nga ana gjatësore këmbehen me ato të vendosura nga ana tërthore. Teknikisht muret e mësipërme janë të njëjta me ato të një vargu fortifikimesh në zonën përreth. Në perimetrin e ruajtur nuk vërehen gjurmë kullash ose hyrjesh.

Fortifikimi rindërtohet në shek. IV-VI.       

info@balkancultureheritage.com