Fortifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Fortifikimi

Gurore antike në shpatin lindor të Gradishtës së Selcës së Poshtme, shekulli IV para Krishtit

Qyteti antik shtrihet mbi dy tarraca natyrale të kodrës me sipërfaqe rreth 6 ha, të cilat përbëjnë akropolin, dhe në rreth 10 ha të tjera në shpatin që zbret në lindje të saj. Në pjesën më të madhe qyteti i sipërm mbrohej nga shkëmbenjtë e thepisur, por janë gjetur edhe gjurmë të një muri me blloqe katërkëndësh në anën lindore, që korrespondon me shtresën e shek.IV p.e.sonë. Një fortifikim i dytë, që kufizon vetëm majën e kodrës, në një linjë të thjeshtë, pa kulla, në një sipërfaqe 2 ha, është datuar në çerekun e fundit të shek. IV p.e.sonë.

info@balkancultureheritage.com