Fortifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Fortifikimi

Fortifikimi antik dhe mesjetar shtrihet në pjesën e sipërme të kodrës shkëmbore të Rozafës, 133 m të lartë, shpatet e së cilës bien me pjerrësi të madhe. Fortifikimi i përket kryesisht periudhës mesjetare. Muret e tij i përshtaten rrafshit të kodrës me kthesa dhe dalje duke fituar në plan trajtën e një trekëndëshi 3,7 hektarësh të përforcuar nga 8 kulla. Sipas gjurmëve trajtën planimetrike kështjella e ka fituar që në antikitet. Fragmenti i Livit sipas të cilit “ilirët nën udhëheqjen e Gentit... dolën nga portat në kulla (portamque turres)” tregon se muret rrethues përforcoheshin me kulla të pajisura me porta. Në skajin jugperëndimor të kështjellës dhe në lindje, midis dy portave të hyrjes kryesore, ruhen trakte muresh me blloqe poligonale, pesë deri shtatëkëndëshe.

Fugatura është mjaft e mirë ndërsa balli i mysët, i punuar vrazhdët. Në afërsi të portës së dytë blloqet janë drejtkëndëshe. Tipologjikisht muret datojnë rreth gjysmës së dytë të shek. 4 p.e.sonë. Ndryshimi në teknikën e punimit ka gjasë të dëshmojë praninë e dy duarve ndërtimore. Buzë Drinit, në një mur pendë 300 metërsh të periudhës romake, nën pasqyrën e ujit janë gjetur blloqe të ripërdorura si ato të fortifikimit.

info@balkancultureheritage.com