Fortifikimi paraurban
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Fortifikimi paraurban

Qyteti shtrihet mbi një pllajë trekëndëshe shkëmbore e cila zbret drejt fushës me pjerrësi të vogël. Baza e trekëndëshit ndodhet në lindje, në terren të rrafshët, ndërsa kulmi 100 m më lart, në një qafë të ngushtë në anën perëndimore brinjët anësore, veriorja dhe jugorja, bien me pjerrësi mbi dy përrenj stinorë.

Rreth shek. Vl- V p.e.sonë në pjesën e sipërme të kodrës lindi vendbanimi i fortifikuar paraurban me sipërfaqe 1,36 ha, muret e të cilit i përshtaten terrenit me vija të drejta dhe dhëmbëzime të cektë. Muret janë punuar me blloqe të mëdhenj guri të pa latuar (0,3 - 0,5 x 0,75 m) me fuga të mëdha. Kësaj periudhe i përket hyrja në skajin Jug-Perëndimor të akropolit në trajtën e një korridori të harkuar 1.80 m të gjerë.

info@balkancultureheritage.com