Gimnazi dhe termet
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gimnazi dhe termet

Në sheshin para teatrit janë zbuluar rrënojat e një godine shoqërore, e cila është identifikuar me gimnazin e qytetit për shkak të planimetrisë së saj katërkëndëshe, me një radhë kthinash që zhvillohen rreth një oborri të brendshëm. Ai ka qenë ndërtuar në gjysmën e dytë të shek.III p.Kr. me teknikën tipike të kësaj kohe, dhe ka qenë shkatërruar në periudhën e krijimit të kolonisë romake për të ndërtuar termet. Është zbuluar vetëm pjesa perëndimore e tyre, ku dallohen tepidarium, caldarium, frigidarium dhe katër kthina të tjera. Nga një mbishkrim latin i shek.I m.Kr. dëshmohet se një patron i kolonisë së Bylisit nga familja Sallenus, kishte ndërtuar një banjë publike me shpenzimet e veta.

info@balkancultureheritage.com