Gitana
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gitana

Naiskosi i Gitanas, ndodhet në skajin perëndimor të rrugës kryesore, në perëndim të shëtitores. Naiskosi me përmasa 13 x 7 m, i tipit me ante me dy kolona në ballë përbëhet nga hajati dhe naosi që komunikojnë me portë me njëra-tjetrën. Në brendi të tij janë gjetur statueta votive qeramike, qeramikë luksi dhe mbishkrimi në një fletë bronzi “EN ENTANOIE” (në Gitana).

Gjurmë tempujsh të tjerë, gjithnjë të përmasave të vogla, janë gjetur në Foinike dhe Symizë. Në Foinike është uluar pjesërisht një naiskos prostil, ndërsa në Gradishtën e Symizës një stilobat me gjurmë kolonash dhe terakota. Gjurmët më veriore të tempujve i përkasin një tempulli në Zgërdhesh, ku jashtë mureve rrethuese janë gjetur një shtatore mermeri dhe një gejzon me luan.

info@balkancultureheritage.com