Gitana (Gumenica)
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gitana (Gumenica)

Shëtitorja gjendet në Veri-Perëndim të qytetit, në skajin Jur-Perëndimor të kodrës së akropolit. Mes saj dhe një serie prej 16 dyqanesh të vargëzuar, gjendet një shesh i vogël publik (100 x 30 m) Shëtitorja me përmasa 76 x 13 m është e tipit të preferuar për zonën, me ante. Mes anteve 6 metërshe vijon stilobati që mbante rreshtin e jashtëm të kolonave, me 26 kolona dorike. Rreshti i brendshëm, i përbërë nga 14 kolona jonike, e ndante shëtitoren në dy rrugë kalimi 5.5 m të gjera. Muratura është poligonale, e prerë në 1.2 m lartësi, çka tregon se muri mbi të ishte prej qerpiçi. Gjurmë jo dhe aq të qarta të lënë të dyshosh se muri i pasmë ka qenë i kontrafontuar. Si e tillë shëtitorja e Gitanas është mjaft e ngjashme me shëtitoren e Kassopeas. Ashtu si në Kassopea, edhe këtu balli është zënë më tej nga bazamente votive, gjasisht shtatoresh.

info@balkancultureheritage.com