Gjetje arkeologjike nga prehistoria
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetje arkeologjike nga prehistoria

~Aristotel Koka

Pikturë me skenë gjuetie në shkëmbin e Spilesë në fshatin Tren (Bilisht)
Varëse bronzi në trajtë kali të stilizuar. Zbukuruar në trup me rrathë
koncentrikë të pikëzuar në mes. Lartësia 6,2 cm. Rehovë, Kolonjë.
Varëse bronzi në trajtë kafazi me një figurë dreri, të stilizuar sipër.
Gjatësia 9.5 cm rehovë Kolonjë
Sumbulla bronzi me formë gjysmësferike me të çara radiale. Zbukuruar
me motive gjeometrike të invizuara, diametri 3,6-3,9 cm
Urakë, Bazje, Klos (Mat)
Varëse bronzi me forma rrathësh të brendashkruar, rrathë me diametra në trajtë
kryqi ose  trerrathë të bashkuar. Diametri 4,7-8 cm, gjatësia 3.5 cm,
Parondi Berat
Paftë bronzi në trajtë rozete e zbukuruar me rrathë koncentrikë të incizuar pikë në mes. Pafta ose varëse me forma të rrumbullakta me e pa rreze paraqesin diellin, ose tregojnë simbolin e diskut diellor, diametri 6.6 cm Shtoj Shkodër
Roli i gruas në ekonominë dhe në riprodhimin e jetës i shtyu banorët e lashtë të epokës së neolitit në krijimin e kultit të gruas mëmë, duke e trajtuar atë me anë të figurave prej balte të pjekur. Enë balte antropomorfe.

info@balkancultureheritage.com