Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Qeramika e fazës së parë (pytosa, amfora, skifose, kandila) daton në shek. 3-2 p.e.sonë. Prej 9 monedhave (Lidhje Epirote, Korkyrë, Apoloni, Foinike) më të hershmet, Zeus-rrufe, janë të lidhjes Epirote (234-168 p.e.s.). Veçoritë teknike (qemeri i rremë, kati i parë i zbrazët i kullave, oborri peristil) janë karakteristike për kapërcyellin shek. 4-3 p.e.sonë.

Monedhat e fazës së dytë nisin me Trajanin (98-117) dhe mbarojnë me Dioklecianin (284-313) duke na dhënë përkatësisht terminus ante quem-in dhe terminus post quem-in e kësaj faze. Po kësaj periudhe i përket dhe qeramika.

info@balkancultureheritage.com