Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Inventari i varreve (fletë diademash ari, am-fora, kandila me vemik të zi, pikside, lotore, kandelabra, lekythe, shtiza), një monedhë e Epirit (Dionë- Trekëmbësh 234-218) dhe një kantar i çerekut 2 të shek. III p.e.sonë caktojnë si terminus ante quem për varrin monumental, fillimin e shek 3 p.K. Fragmentet e qeramikës me vernik të zi të dendur, të shek. 4 p.e.sonë, të gjetura në brendi të fortifikimit dhe arkitektura e tij primitive, pa kulla dhe kthesa dëshmojnë për ndërtimin nga fillimi i këtij shekulli ose më herët.

Qyteti në Borsh ka luajtur rolin e kryeqendrës së rripit litoral Onhesëm- Akrokeraune dhe pikë kontrolli për rrugën e Akrokerauneve dhe rrugën nëpërmjet luginës së Lumit të Vlorës për në Amantie, Orik dhe Aulonë.

Straboni përmend “Panormin, liman i madh midis maleve Keraune” (7 316, 324 ). Limanin Panormos Ptolemeu e vendos midis maleve Akrokeraune dhe limanit Onhesëm (Ptolem. 3 13 2). Lokalizimi i Panormit në Borsh, e vetmja qendër qytetare në litoralin Onhesëm- Akrokeraune, është më logjik se kërkimi tradicional i Panormit në Porto Palermo, pasi ndërsa në Borsh jeta nuk ndërpritet nga antikiteti në mesjetë, në Porto Palermo nuk ka gjurmë jete. Më tej Straboni shkruan “Oriku dhe skela e tij Panormi” (Strab. 7 5 8), çka lind supozimin se Borshi ka qenë një qendër e varur nga Oriku për kontrollin e bregdetit pas Akrokerauneve. Me pushtimin Osman Borshi bëhet kryeqendër e nahijetit të Sopotit.

info@balkancultureheritage.com