Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Sëpatat e gurta tregojnë fillimin e jetës në fillim të periudhës së bronzit në sukën e akropolit, ndërsa qeramika e periudhës së l të hekurit tregon vazhdimësinë e jetës në këtë periudhë. Vazot e tipit Gnathia dhe qeramika me figura të kuqe në sfond të zi i përkasin fundit të shek. 4 p e.sonë. Më të pasura janë shtresat e shek. 3 p.e.sonë kryesisht prodhime lokale ose importe Apoloniate. Qeramika e ndërtimit në pjesën më të madhe ka vula epigrafike të cilat dëshmojnë praninë e mbi 19 punishteve. Prej tyre vula në solenët Dimallitan, në dialektin dorik e Dimalasve, tregon praninë e punishteve shtetërore dhe lejon identifikimin e qytetit.

Kallëpet e terakotave tregojnë për prodhimin vendor të qeramikës artistike. Në objektet metalikë mbizotërojnë veglat e bujqësisë, ndërsa skoriet e metalit tregojnë praninë e punishteve përkatëse. Gjetjet tregojnë se në shek 3 p.e.sonë jeta në Dimal zbehet dhe pushon.

info@balkancultureheritage.com