Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Monedha të Apolonisë (shek III-II p.e.sonë). Skyfosa me vemik të zi të shkëlqyer (shek. IV p.e.sonë), pjata dhe kupa me brumë karakteristik për Amantien me vemik të zi dhe vemik kafe të shek. 3-2 p.K. Kupa “Megare” me dekor me fletë dafine, palmeta dhe luspa identike me kallëpet e shek. III-II p.e.sonë të gjetura në Amantia. Amfora të shek. I p.e.sonë

Në gjirin e Vlorës Ptolemeu përveç Amantias së brendshme (Ptolem. 3 12 19: 44 o 45/ 39o O’), në breg të detit, midis Aulona-s dhe Orikon-it (15’ në veri të Orikut dhe 10’ në jug të Aulonës) shenjon një Amantia bregdetare (Ptolem. 3 12 4: 44o 557 39o 30’). Një pozicion i tillë përputhet mirë me atë të Kaninës. Kthimi i Amantias në shek. IV p.e.sonë në një nga qendrat më me rëndësi të bregdetit të poshtëm të Adriatikut, kërkonte logjikisht një qendër buzëdetare për kryerjen e tregtisë së jashtme. Rrjedhimisht në Kaninë do supozonim Amantien bregdetare të Ptolemeut.

Në vitet e para të periudhës romake Kanina pati një jetë të gjallë. Por gjatë pax romana-s, si pasojë e qetësisë relative, humbjes së pavarësisë së Amantias dhe mosqenies në kontakt të drejtpërdrejtë me detin jeta në Kaninë zbehet. Nga fundi i shek. V ajo rigjallërohet dhe muret rrethuese rindërtohen. Dora-dorës rëndësia e saj rritet derisa në mesjetë Kanina bëhet kryeqendër e Gjirit të Vlorës.

info@balkancultureheritage.com