Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Gërmimet kanë sjellë materiale të periudhës së bronzit, periudhës së parë të hekurit (kupa tip Bloesch/ 520- 490 p.e.sonë) dhe fragmente enësh të viteve 430- 420 p.e.sonë Materiali qeramik i fazës qytetare ka si terminus ante quem shek. 3 p.e.sonë.

Materiali qeramik nënujor i përket harkut kohor shek. IV-I p.e.sonë (luter korintik - shek. IV p.e.sonë-amfora të tipit olearia shek. I p.e.sonë) me mbizotërim të qeramikës shek III- II p.e.sonë Në 200 m largësi nga bregu, në skajin e shkëmbinjve të bankinës, në një thellësi 12 m, është gjetur një anije e mbytur transporti.

Togjet me skarcitete në rrafshin e qytetit të poshtëm dëshmojnë praninë e punishteve të qeramikës. Qeramika e ndërtimit mbart vula epigrafike me emrin e prytanit eponim dhe dy nëpunësve shoqërues. Qeramika më e re i përket tipit Terra Sigillata (shek. I-II).

info@balkancultureheritage.com