Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Lamtumirë burrit të ndjerë në prani të Hermes, stelë varri prej guri të prodhimit vendas, gjetur në Lapardha shekulli III p.e.sonë
Epheb, shtyllë mermeri e prodhimit atik, gjetur në Perhondi, afër Beratit, fundi i shekullit V p.e.sonë

Dy çekanë guri, qeramika korintike dhe ajo “devollite” dëshmojnë fillimin e jetës në periudhën e bakrit dhe vazhdimin e saj në periudhën e hekurit.

Monedhat e periudhës antike janë kryesisht të Apolonisë. Qeramika e luksit me vemik të zi të shkëlqyer, karakteristike për shek. IV p.e.sonë, tregon për lindjen e qytetit në këtë shekull.

Skarcitetet e qeramikës së ndërtimit dhe përdorimit të përditshëm dhe copat e zgjyrës tregojnë se Berati ishte qendër prodhimi zejtar. Gjetjet arkeologjike të periudhave në vijim, pa hiatus kohor, tregojnë për një vazhdim të jetës deri në ditët tona.

info@balkancultureheritage.com