Gjetjet arkeologjike
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjetjet arkeologjike

Fragmenti i Livit, sipas të cilit në vitin 168 p.e.sonë: "ilirët nën udhëheqjen e Gentit... dolën nga portat në kulla dhe nisën në fushë të hapur luftën me romakët” flet për shtrirjen e qytetit drejt lumit Buna (Barbana) në të cilin ndodhej skela, ku pas betejës me romakët “Genti i hipi anijes dhe duke lundruar në Lumin Barbana hyri në liqenin Labeat" (Liv 44, 31). Blloqe antikë, të ripërdorur për ndërtimin e murit buzë Drinit, tregojnë se qyteti antik shtrihej gjasisht në anën jugore të shpateve të kodrës, drejt shtratit të sotëm të lumit Drin.

Fragmenti i Zonara-s “Genti u mbyll në Scodra-n ku kishte pallatet e tij..., ndërtuar majë një mali dhe rrethuar me mure të fortë” (Zonar. IX 24) tregon se në brendi të qytetit të sipërm ndodheshin pallati mbretëror. Gjetjet arkeologjike tregojnë se gjatë pax roinana-s qyteti u shtri në rrafshin anën juglindore të Kodrës së Rozafës, në një sipërfaqe rreth 10 ha.

Në këtë anë, gjatë bregut të Drinit, mbi dhe nën pasqyrën e lumit vijon një mur breglumor 300 m i gjatë dhe mbi 5 i thellë. Faza e parë ka ripërdorur si spolje blloqet e murit të shek. IV-III p.e.sonë, faza e dytë është e derdhur brenda një armature të drunjtë dhe faza e tretë, e cila lidhet me një sërë ndërtesash të shek. IV, ka përdorur si spolie një sërë elementësh arkitektonikë të shek. ll. Elementët e tempullit pranë lumit dhe themele ndërtesash të shek lV, tregojnë se pranë murit breglumor ishte krijuar një farë forumi.

info@balkancultureheritage.com