Gjimnazi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Gjimnazi

Monumenti, i përcaktuar si i tillë nga gjetja e tjegullave me vulën gymnasiou (e gimnazit), gjendet në jugperëndim të manastirit, në krah të rrugës që lidhte atëherë portën jugore me qendrën e qytetit. Ka planimetri katërkëndëshe 20x30 m me një oborr të hapur nga jugu, ku zhvilloheshin ushtrimet gimnastikore. Dy ambiente të mëdha në veri të tij shërbenin për zhvillimin e mësimeve, ndërsa në një ambient tjetër gjysmërrethor me vaska qeramike efebët laheshin pas mbarimit të stërvitjes. Fillimet e godinës vendosen në shek.VI p.Kr., por ajo ka vazhduar të përdoret me disa rindërtime deri në shek.III m.Kr.

info@balkancultureheritage.com