Guri i zi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Guri i zi

(Fshiati Vergo, rrethi Sarandë). Në vitin 1958, në vendin e quajtur Guri i Zi, në veri të fshatit Vergo, gjatë ndërtimit të një çezme, fshatarët gjetën një poç balte të pjekur në ngjyrë të kuqe me monedha brenda. Ena u thye nga goditja e kazmës, dhe nga monedhat që ndodheshin brenda saj vetëm një pjesë u mblodh. Prej tyre mundëm të gjejmë rreth 24 monedha bronzi. Simbas numizmatit Hasan Cekan pjesa më e madhe e tyre janë të Lidhjes Epirote, të prera në shek. III para erës sonë. Tani thesari ruhet në fondet e Muzeumit Arkeologjik të Tiranës.

info@balkancultureheritage.com