Guroret
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Guroret

Gjiri i Gramës ka qenë, fillimisht, një zonë e shfiytëzimit të gurit lokal, në gurore të mëdha, gjurmët e të cilave duken edhe sot në të dy shpatet. Por nuk është kjo e vetmja qendër antike me gurore në zonën e Karaburunit: shumë prej tyre janë të dukshme në bregun lindor të gadishullit, në anën e gjirit të Vlorës ; gurorja e Mermerit ka qenë shfrytëzuar më shumë se të tjerat, për shkak të cilësisë së gurit. Në këtë gurore, faleza ka qenë shfry tëzuar në një lartësi prej 130 m dhe në një gjerësi prej 100 m ; blloqet e shkëputura transportoheshin, pastaj, me anije për të furnizuar kantieret e mëdha urbane, si në Epidamn-Dyrrah dhe në Apoloni. Në gjirin e Gramës, guroret kanë qenë shfrytëzuar sidomos në shpatin jugor: në hyije të gjirit, faleza rreth 30 m të larta dhe 100 m të gjera dëshmojnë për këtë shfiytëzim të guroreve drejtpërdrejt mbi sipërfaqen e detit; më tutje, tashmë mbi bregun, një gurore tjetër ka qenë shfiytëzuar një një lartësi prej 50 metrash në dy faqe që formojnë një kënd të drejt. Natyrisht, shfrytëzimi i guroreve është më i hershëm nga mbishkrimet që kanë qenë gdhendur në këto faleza, përndryshe mbishkrimet do të kishin qenë prishur. Mund të mendohet se shfiytëzimi i guroreve nis me fillimin e urbanizimit, sidomos në ngulimet koloniale, domethënë duke filluar nga shekulli i VI para Krishtit dhe sidomos gjatë fazës së madhe të ndërtimeve në shekujt IV-III p.e.sonë, sikurse është rasti veçanërisht në Apoloni. Ka mundësi pra që asnjë mbishkrim të mos jetë më i hershëm se shekulli i III para Krishtit.

info@balkancultureheritage.com