Guroret
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Guroret

Varret monumentale kanë qenë hapur në hapësirat e krijuara nga shfrytëzimi i guroreve antike, të vendosura të gjitha në një brez solid shkëmbor në anën lindore të kodrës së qytetit antik. Vetë ndërtimi i varreve e daton fillimin e veprimtarisë së tyre në shek. IV p.e.sonë, që korrespondon me ndërtimin e një muri rrethues dhe të ndërtesave monumentale në akropol. Teknika e nxjenjes së blloqeve kuadratike ka qenë nëpërmjet thellimit të kanaleve anësore dhe të shkëputjes me anë të pykave prej hekuri në pjesën e poshtme. Shenjat e mbetura pas shkëputjes së blloqeve kanë përmasa 1.50x 0.90; 1.20x 080; 0.80x 0.60, etj.

info@balkancultureheritage.com