Identifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Identifikimi

Vula në solenët Dimailitan e identifikon pa mëdyshje qytetin. Emri gjasisht shpjegohet me ilirishten dhe shqipen e sotme: dy male. Në antikitet Dimale ishte qendra më e madhe ekonomiko-administrative e zonës në jug të Apsit (Lumi Seman). Dimali bashkë me një sëre vendbanimesh përreth formonte bashkësinë që shtrihej në shpinë të Apolonisë, në fqinjësi me parthinël dhe Koinonin e Bylinëve.

Qyteti fiton një rëndësi të veçantë strategjike në ngjarjet e viteve 215- 205 p.e.sonë: Në traktatin maqedono-kartagjenas të viti- 215 p.e.sonë. ndërmjet Filipit V dhe Hanibalit, kariagienasit premtojnë të bëjnë paqe me romakët vetem me kusht që ata të mos jenë zotër të “Kerkyrës, Apolonisë, Epidamnit, Farit, Dimalit” (Polyb. 7 9 13). Viceversa komandanti romak Semproni epranon në vitin 205 p.K. Paqen e Foinikes me kusht që “Dimale, Barguli dhe Eugeni do të jenë të romakëve“ (Liv 29 13). Brenda këtij kuadri, sipas Polybit, në vitin 216 p.e.sonë “Komandanti romak (Luc Emili)... vuri re se armiqtë mburreshin me fortifikimin dhe pajisjen e Dimalit që pandehej si një qytet që s’e merrte dora e njeriut, prandaj vendosi t’i bjerë Dimalit më parë... pasi e pushtoi atë brenda shtatë ditëve i mposhti shpirtërisht tërë kundërshtarët“ (Polyb. 3 18 3-6).

info@balkancultureheritage.com