Identifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Identifikimi

14 teserat e votimit Antigoneon lejojnë identifikimin e sigurt të qytetit me emrin e Antigonës, thjeshtrës së Ptolemeut I, me të cilën Pirro i Epirit martohet në vitin 297 p.e.sonë. (Plut, Pyrrh. 4.). Martesa e tij dy vjet më vonë me Lanasën, bijën e Agathoklesit të Sirakuzës, e ngushton diapazonin e ndërtimit të qytetit në vitet 297- 295 p.e.sonë.

Gjetja në Antigone e mbishkrimit Strataguntos Arg, përmendja nga Stefan Bizantini në këtë trevë e fisit të Argjirinëve (steph. s.v. Argyrinoi) dhe emri i Gjirokastrës në mesjetë Argyrokastron e lokalizon qartë këtë fis në luginën e Drinos. Si e tillë Antigonea rezulton kryeqendër e fisit të Argjirinëve të trungut kaon.

Qyteti i ndërtuar në vitet 297-295 p.e.sonë. zëvendësoi qendrën e vjetër në Melan (Omfalion?) për shkak të pozitës qendrore në luginë. Materiali arkeologjik dëshmon se Antigoneia është braktisur pas një shkatërrimi, por që nuk mund të thuhet me siguri se ka qenë vepër e Pal Emilit më 167, sepse Antigoneia ashtu si dhe Kaonia është në këtë kohë aleate e Romës.

info@balkancultureheritage.com