Identifikimi
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Identifikimi

Në nekropol janë zbuluar varre arkë me inventar (amfora, skyfos, vazo, unguentar-ë) të shek. 3 p.e.sonë. dhe 3 mbishkrime të shek. 2-3-4, tre prej tyre greqisht dhe i katërti latinisht.

Orkestra e teatrit ndodhet 3- 3,5 m nën nivelin e fushës. Shtresa kulturale e shek 2-6 ka një trashësi rreth 40 cm, ndërsa aluvionet mbi të rreth 3 m. Kjo shpjegohet me prerjen masive të pyjeve në shpatet perëndimorë të luginës dhe depozitimin e aluvioneve në fushë.

Në gërmimet është gjetur qeramikë e viteve 150/ 50 p.e.sonë.- shek. III (me vemik të zi, terra sigillata italike dhe orientale, fragmente kupash dhe vazosh xhami). Brenda në teatër janë gjetur 3 monedha të gjysmës parë shek 2, dy kandila dhe qeramikë terra sigillata të cilat shënjojnë terminus ante quem-in për ndërtimin e teatrit. Në mbushjen e cavea-s është gjetur qeramikë e shek. 1-2.

Pas një hiatusi 3 shekullor në cavea-n e teatrit, me spolie të marra prej tij, ndërtohen 7 banesa, ndërsa në galerinë e hyrjesnjë kishë e vogël paleokristiane.

info@balkancultureheritage.com