Ilustrime nga hisoria e Perandorisë Romake
Qyteti antik
~Foustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Roma Mbretërore
~Shaban Dervishi
Republika e hershme
~Shaban Dervishi
Zgjerimet e para të Romës (753 – 350 para Jezu Krishtit)
~Akademia e Shkencave e Shqipërisë, Instituti i Arkeologjisë
V
XV
XX
Shqipëria Arkeologjike
~Muzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit

Ilustrime nga hisoria e Perandorisë Romake

~Marshall Cavendish

Satutje bronzi, e shek. 5 p.e.sonë më vonë janë shtuar Romulus dhe Remus
Bota Romake.
Pikturë murale e shekullit të parë të erës sonë përshkruan heroin e plagosur
Enea, pasuesit e të cilit besohej se ishin paraardhësit e Romakëve.
Skulpturë e shek. XVII tregon Enean heroin romak, dhe babin e tij të moshuar.
Kjo afresk nga shekulli 14 i erës sonë përshkruan ekzekutimin e Rea Silvia,
nënës së Romulus dhe Remus
Kjo pikturë, e artistit francez Jacques Louis David (1748-1825)
Sipas legjendës, Numa Pompilius ishte mbreti i dytë i Romës. Ai është
përshkruar këtu në një prerje druri të shekullit të XVI-të..
Kjo pikturë e shekullit të 16-të nga Perino del Vaga përshkruan Tarquin
krenarin duke themeluar tempullin e Jupiterit në Kodrën e Kapitolinës
Pozicioni i Romës në lumin Tiber e lidhi qytetin me portin e Ostia dhe lidhja
lehtësoi zhvillimin e Romës si një qytet
Kjo faltore për perënditë shtëpiake u gjet në qytetin e Pompeit
Kjo urnë në formën e një kasolle u bë nga njerëz të kulturës Villanovan, të cilët
ishin paraardhës të Romakëve dhe jetonin në Italinë qendrore.
Në këtë ilustrim të shekullit të 18-të të erës sonë, një kamxhik romak mbart fasces,
një sëpatë që përmbahet në një tufë shkopinjsh.
Circus Maximus u përdor për gara karrocash në republikën e hershme.
Curia në Forum Romanum ishte vendi i takimit të senatit Romak
Këto shpata hekuri dhe helmeta prej bronzi janë bërë nga Keltët dhe datojnë në
shekullin e tretë pes. Një shekull më parë, një ushtri kelte kishte plaçkitur Romën.
Kjo gdhendje e shekullit të 18-të në erën e erës sonë përshkruan katër luftëtarë samnitë.
Samnitët.
Pirro i Epirit
Ky amfiteatër ndodhet në Ostia, porti antik i Romës. Në ditët e republikës,
shumë mallra të importuara do të kishin kaluar nëpër Ostia..
Kjo pikturë e shekullit të XVI-të nga Jacopo Ripanda përshkruan Betejën e Mylae. Në këndin e poshtëm të djathtë, ushtarët romakë mund të shihen duke hipur në një anije luftarake armike.
Ky bust përshkruan gjeneralin romak Scipio Africanus, i cili ishte kryesisht përgjegjës
për humbjen përfundimtare të Kartagjenës në Luftën e Dytë Punike.
Kjo pikturë e shekullit të 16-të nga Jacopo Ripanda përshkruan Betejën e Mylae. Në këndin e poshtëm të djathtë, ushtarët romakë mund të shihen duke hipur në një anije luftarake armike.
Madhështia e Scipio Africanus nga Bernardino Fungai përshkruan gjeneralin Romak
si një princ të Rilindjes. Piktura daton rreth fillimit të shekullit të XVI-të të erës sonë.
Varri i Arkimedit gjendet në Sirakuzë, Siçili. Makineritë e luftës së shpikësit grek
ndihmuan në mbrojtjen e qytetit kundër sulmit romak.
Kjo pikturë moderne pa datë përshkruan procesionin e fitores së Scipio pas
Betejës së Zamës në 202 p.e.sonë
Ky mozaik nga shekulli i dytë i erës sonë përshkruan kuajt që përdoren për të shirë grurin.
Pasuri të mëdha si ato të përshkruara këtu njiheshin si latifundia.
Në këtë ilustrim të shekullit të 18-të të erës sonë, tribuna Gaius Gracchus i
drejtohet asamblesë popullore.
Kjo skulpturë e relievit përshkruan një shitës romak
Kjo litografi e shekullit të 19-të në erën e errët përshkruan gjeneralin romak
Scipio Aemilianus duke parë shkatërrimin e Kartagjenës.
Ky bust përshkruan gjeneralin dhe burrin e shtetit romak Gaius Marius, i cili është i
njohur për reformat që i bëri ushtrisë romake
Ky detaj nga kolona e fitores së Marcus Aurelius përshkruan ushtarë romakë.
Ndryshimet e Mariusit kishin implikime afatgjata për ushtrinë romake.
Varret e mbretërve të rajonit antik të Pontusit ndodhen në këtë shpat mali në Turqinë verilindore. Veprimet e një mbreti të Pontus, Mithridates VI, çuan në luftë me Romën.
Tempulli i Herkulit Viktor u ndërtua në Forum Boarium, Romë, rreth vitit 120 p.e.sonë.
Kjo pikturë e shekullit të 19-të e erës sonë nga Karl von Piloty përshkruan vrasjen e
Julius Caesar në senat..
Kjo skulpturë e kokës së Pompeut të Madh u bë gjatë jetës së gjeneralit.
Territori romak në fund të qeverisjes së Cezarit
Kjo statujë moderne që përshkruan rebelin skllav Spartacus ndodhet në Sandanski, Bullgari,
e cila besohet të jetë vendlindja e Spartacus.
Në këtë afresk të shekullit të XIX-të, nga Cesare Maccari, Cicero denoncon
tradhtarin Catiline në senat.
Në këtë ilustrim të shekullit të 20-të të erës sonë, ushtritë e Jul Cezarit kalojnë
lumin Rubikon gjatë rrugës për në Romë.
Kleopatra dhe Oktaviani nga piktori italian i shekullit të 17-të Il Guercino përshkruan
mbretëreshën egjiptiane të gjunjëzuar para gjeneralit romak.
Ky bust përshkruan gjeneralin romak Mark Antony, një anëtar i triumvitit të dytë
Kjo kokë bronzi, që përshkruan perandorin Augustus, daton rreth vitit 25 pes dhe u gjet në
Sudan. Arkeologët besojnë se figura u vodh gjatë një sulmi në Egjiptin Romak..
Aleksandria, rrënojat e së cilës tregohen këtu, ishte porti kryesor i provincës romake të Egjiptit. Egjipti u aneksua gjatë sundimit të Augustit.
Kjo statujë prej mermeri e Augustit daton në shekullin e parë të erës sonë. Isshtë një kopje e një statuje të hershme që është bërë gjatë jetës së tij.
Ky afresk zbukuron murin e një vile që dikur i përkiste gruas së Augustus, Livia.
Poeti romak Horace, afresk të shek.XVI-të, ishte vetëm një nga një numër shkrimtarësh që lulëzoi nën Augustus.
Kjo statujë përshkruan Ovidin, një nga më të mirët e të gjithë poetëve romakë. 
Në këtë pikturë të shek. XVI-të nga Federico Barocci, Enea mbart babanë e tij Anchises nga qyteti i djegur i Trojës.
Ara Pacis Augustae u krijua për të festuar kthimin e Augustit në Romë pas fushatave në
Gali dhe Spanjë.
Ky reliev nga Ara Pacis Augustae përshkruan një procesion të senatorëve..
Ky bust mermer bashkëkohor, me madhësi jetësore, është një portret i Neronit, ndoshta perandorit më famëkeq të dinastisë Julio-Klaudiane.
Ky portret prej mermeri i Tiberit u skalit në IV për të festuar birësimin e perandorit të ardhshëm nga Augustus.
Dhjetëvjeçarin e fundit të jetës Tiberius e kaloi në mërgim në ishullin Capri, i cili ndodhet në
Gjirin e Napolit.
Kjo statujë e Caligula u gdhend në shekullin e parë. Gërmimet në pallatin e Caligula në Romë kanë konfirmuar raportet antike se ndërtesa ishte e lidhur me një tempull..
Caligula është vrarë nga Garda Pretoriane në këtë ilustrim nga një botim i shek.të XVIII-të të Historisë së Popullit Hebre, i shkruar nga Josephus Flavius rreth 30 vjet pas vrasjes në shekullin e XVIII-të
Klaudi ishte një perandor dijetar dhe efektiv i cili ishte megjithatë shumë jopopullor
me nënshtetasit e tij.
Apoteoza e Klaudit është një kamo e bërë nga sardoniksi e vendosur në një kornizë
ari të smaltuar.
Kjo pikturë e shek. XVI-të nga arti flaman Joachim Patinier përshkruan Charon duke
trasuar të vdekurit përtej lumit Styx.
Në këtë gravurë të shek. XVII-të, të krishterët vriten si pjesë e persekutimit të Neronit
pas zjarrit në Romë.
Artisti venecian i Rilindjes Luca Giordano pikturoi Vdekjen e Senekës në 1680.
Sipas historianit Tacitus, Seneca vdiq ngadalë pasi preu kyçet.
Kjo skulpturë e shek. XIX përshkruan mbretëreshën britanike Boudicca, e cila udhëhoqi
n​​jë rebelim kundër Romakëve në shekullin e parë..
Kjo përkrenare e gladiatorit prej bronzi u gjet në Pompei dhe daton në shekullin e parë
Kjo statujë prej mermeri e perandorit Hadrian u gdhend në shekullin e dytë,
për të festuar fitoret e tij mbi barbarët.
Perandoria romake në shtrirjen e saj më të madhe.
Afresk nga Pompei tregon perëndeshën Venus duke peshkuar. Qyteti i shkatërruar është burim kryesor i informacionit në lidhje me pikturën romake..
Harku i Trajanit, i ndërtuar në 114 nga senati për nder të perandorit, qëndron ende në Benevento në Italinë qendrore.
Ky detaj nga lehtësimet në Kolonën e Trajanit tregon ushtarë romakë që sulmohen nga
dakët në v.106.
Kolona e Trajanit ngrihet 100 metra (30.5 m) mbi rrënojat e Forumit të Trajanit në Romë. Kolona përmban një bandë spirale lehtësimesh që ilustrojnë skena nga fushata e perandorit kundër dakëve.
Muri i Hadrianit shtrihej 73 milje (117.5 km) në të gjithë Britaninë e Veriut, me kala në intervale të rregullta për garnizonet Romake.