Ilustrime nga historia e Perandorisë Bizantine
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Ilustrime nga historia e Perandorisë Bizantine

~Cyril Mango

Tetrarkët (Diokleciani dhe kolegët e tij). Statujat e porfirit egjiptian të bashkangjitur fillimisht me kolonat, këto u sollën në Venecia pas thesit të Konstandinopojës në 1204 dhe qëndrojnë të ekspozuara në sheshin përpara Shën Markut.
Legjenda e Shën Kostandinit ilustrohet këtu në tre episode: ëndrra e Kostandinit; beteja e urës Milvian me pamjen në qiell të shenjës fituese të kryqit; shpikja e Kryqit të Vërtetë nga perandoresha Helena.
Kostandini i Madh 
Medaljoni i artë i Konstancit II, mentja e Nikomedisë, shek. ad 355. Në anën e pasme një personifikim i Konstandinopojës duke vendosur këmbën në majën e një anijeje.
Julian Apostati, perandori i fundit pagan, ishte portretizuar vetë në monedhat e tij me një mjekër filozofi, për të cilin ai u tall shumë. Demi në anën e pasme mbetet një enigmë. Sipas një interpretimi, ai është demi i shenjtë Apis. Monedhë bakri, nenexhik i Konstandinopojës, 361-3.
Juliani me kostum perandorak shikon therjen flijuese të një demi. Në të djathtë,
një altar flakërues qëndron brenda një kamare në krye me tre idhuj paganë.
Brendësia e pagëzuesisë së Nisibis (Nusaybin në Turqinë lindore), e ndërtuar nga peshkopi Volagesos në 359, katër vjet para dorëzimit të qytetit te Persianët pas dështimit të ekspeditës së Julianit
Missorium argjendi që përshkruan Theodosius I duke i dhënë një kodik emërimi një zyrtari. Perandori i vjetër është i shoqëruar nga i riu Augusti Arcadius dhe Valentinian II. Poshtë një personifikimi të Tokës bujare. shpallja 388.
Grupi perandorak i ulur në kutinë e tyre (katisma) në hipodrom, duke marrë haraçin e barbarëve të gjunjëzuar. Piedestali i obeliskut egjiptian në hipodromin e Kostandinopojës. shpallja 390.
Kolona e Arcadius në Konstandinopojë e tërhequr në 1574. Një imitim i ngushtë i kolonave të ‘historizuara’ të Trajanit dhe Marcus Aurelius në Romë, kjo kolonë festoi humbjen e gotikut rebel
Koka prej mermeri e perandorit Arcadius si një i ri i gjetur pranë Forumit të Theodosius I në Konstandinopojë, v. 395.
Diptik i Fildishtë që përshkruan Stilicho, gjeneral-gjeneral dhe sundimtar virtual i perandorisë perëndimore, gruan e tij Serena dhe djalin Eukeri. I fundit, i cili do të vritej në 408, po mban kodikët e emërimit të tij në zyrën e nderuar të ‘tribunës dhe noterit’.
Kolosi i Barletës, statujë prej bronzi ndoshta e perandorit Leo I (45774), marrë nga Konstandinopoja pas 1204 dhe u mbyt në bregdetin e Barletta, ku ka mbetur që nga ajo kohë. Krahët dhe këmbët u shtuan gjatë Rilindjes.
Kolosi i Barletës, statujë prej bronzi ndoshta e perandorit Leo I (45774), marrë nga Konstandinopoja pas 1204 dhe u mbyt në bregdetin e Barletta, ku ka mbetur që nga ajo kohë. Krahët dhe këmbët u shtuan gjatë Rilindjes.
Aja Sofia
...
Kokë mermeri e një perandoreshe, shpesh e identifikuar si Theodoras
Kalaja e qytetit të Darës (Anastasiopolis) u ndërtua në kufirin persian afër Nisibis nga perandori Anastasius (505-7) dhe u forcua më tej nga Justiniani. Pas kësaj luajti një pjesë të dukshme në luftërat midis Bizantit dhe Persisë. Pjesë të mureve, hambareve dhe cisternave të tij qëndrojnë akoma.
Elektrotipi i medaljonit të artë të humbur të Justinianit, i goditur në 534 për të përkujtuar ripushtimin e Afrikës nga Vandalët. Perandori është i përfaqësuar në të dy anët, i zhveshur dhe i veshur me një përkrenare të jashtëzakonshme të përkulur nga një tufë pendësh pallua.
Qyteti i Zenobia, emëruar pas mbretëreshës së Palmirës të shekullit të tretë
Rusafa, vendi i varrimit të Shën Sergjit në stepën siriane, ishte një qendër e rëndësishme pelegrinazhi. Muret e saj - prej të cilave këtu tregohet porta shumë e zbukuruar e veriut - i përshkruhen perandorit Justinian. Mbetjet e rëndësishme të tre kishave të mëdha ende duhet të shihen brenda mureve.
Perandoria në kohën e Justinianit
Manastiri i Shën Katerinës (fillimisht i Nënës së Zotit) në malin Sinai ishte njëkohësisht një qendër kryesore pelegrinazhi dhe një post ushtarak i fortifikuar. Bazilika ende ekzistuese, një vepër disi fshatare, u ndërtua nga perandori Justinian midis 548 dhe 565. Mbishkrimi mbi hyrjen e jashtme që tregon datën 527 është një falsifikim i shekullit XVIII.
Davidi dhe Goliathi. Pllakë argjendi, ad 613-30. Një nga nëntë pjatat e zbukuruara me skena të jetës së Davidit, e gjetur me sende të tjera argjendi dhe stoli ari pranë Kyrenia, Qipro. Ikonografia e pllakës është interpretuar në dritën e luftës midis Bizantit dhe Persisë, e cila përfundoi në 628.
Në panelin e mozaikut të San Vitale në Ravenna, Justiniani tregohet i veshur me fibulën perandorake me tre xhevahire të varura, të veshura gjithashtu nga Theodosius në misionin e tij (f. 32). Personi në të majtë të tij mban një fibulë me hark kryq.
http://balkancultureheritage.com/storage/source_book/1218/subCategories/2110/original_Notitia Dignitatum.jpg
Protokolli i treguar këtu, bashkëkohor me ligjin e Justinianit të vitit 537, është bërë në emër të Fl. Strategius, Kont i Largeve të Shenjta (535-c.538), dhe u ekzekutua në muajin e Phaophi, padia 12 nga noteri Aristomachus. Strategius ishte një anëtar i familjes jashtëzakonisht të pasur Apion dhe kishte shërbyer si guvernator i Aleksandrisë.
Mbetjet e Forumit të Theodosius I. Kolona e historizuar u tërhoq në vitin 1500. Relievet e tij spirale u shkatërruan dhe u ndërtuan në themelet e Banjës Bajazid, ku disa fragmente mund të shihen akoma, si ky grup ushtarësh romakë. Forumi kishte dy harqe monumentale të mbështetura nga grupe me katër kolona, të gdhendura në mënyrë të çuditshme për t’iu ngjajur trungjeve të pemëve të prera ose ndoshta shkopinjve prej druri. Piedestalet binjake të një harku mund të shihen akoma.
Djathtas: Një pamje disi fantastike e hipodromit e vizatuar në c.1480. Në të djathtë është kolona monumentale e Justinianit minus statujën e saj. Kisha (plani i parë i qendrës) është ndoshta Nea Ekklesia e Bazil I (ad 880).
Kolona e porfirit të Konstandinit e përshkruar në 1574 dhe siç dukej në vitet 1950. Statuja e Kostandinit si dhe kryeqyteti u rrëzuan në 1106 dhe u zëvendësuan nga një daulle murature në mbretërimin e Manuel I (1143-80). Punimet e gurit që fshehin piedestalin dhe tamburin më të ulët të porfirit datojnë nga viti 1779.
Muri Theodosian,  këtu para restaurimit të fundit, përbëhet nga një mur i brendshëm i lartë 11 m me kulla katrore ose tetëkëndëshe, një mur i poshtëm i jashtëm dhe një hendek.
Porta e Artë Theodosian është ndërtuar tërësisht prej mermeri dhe kishte tre hapje harkore të rrethuara nga shtylla katrore masive. Ajo ishte zbukuruar me shumë statuja, përfshirë një quadriga të vizatuar nga elefantët. Pas vitit 1453 porta u përfshi në kështjellën në formë ylli të Shtatë Kullave, e cila përmbante thesarin e Mehmed II.
Më spektakolare nga cisternat nëntokësore të Konstandinopojës është Bazilika Cisterna e Justinianit. Ajo ka përmasa 138 x 65 m dhe fillimisht ishte mbështetur në 336 kolona.
Dy bazat e statujave ekzistuese të ngritura në Hipodrom për nder të karrocierit Porfiri në fillim të shekullit të gjashtë mbajnë epigrama që janë kopjuar në Antologjinë Palatine. Këtu Porfiri, duke vendosur një kurorë, është ulur në qerren e tij prej katër kuajsh. Stili i relieveve është mjaft i mjerueshëm.
Pamje ajrore e Stambollit që shikon drejt pikës së Akropolit. Xhamia e Sulltan Ahmedit (në qendër) zë një pjesë të mirë të pallatit të Kostandinit. Në këndin e poshtëm të majtë është fundi i lakuar i Hipodromit.
Një hyrje në një hapësirë të madhe me mure në qendër të Edessa, një kryeqendër provinciale në Mesopotami. Hapësira, sot oborri i xhamisë kryesore, mund të ketë qenë tregu kryesor i qytetit. Shekulli i pestë / i gjashtë.
Rruga e Arcadius në Efes, e quajtur me emrin e perandorit, ishte 500 m e gjatë dhe ndriçohej natën. Ai çoi nga porti (tani i shndërruar lart) në teatër (shihet në sfond). Në qendër qëndron një nga katër kolonat e mëdha që mbanin statuja të Ungjillëzuesve.
Banjot e Scholasticia-s në Efes kufizoheshin me Embolos që të çonin nga agora e poshtme në e sipërme. Banjat u rindërtuan në fund të shekullit të katërt nga një grua e krishterë me atë emër, statuja e së cilës u vendos afër hyrjes.
Rruga veri-jug (cardo) e Apamea në Siri u ndërtua gjatë shekullit të dytë dhe ishte gati 2 km e gjatë. Pas kolonadave ishin dyqanet, disa prej të cilave ende shfaqin mbishkrime të pikturuara që specifikojnë çmimet e verës dhe mallrave të tjerë.
Mozaiku gjueti që mbulonte dyshemenë e njërës prej tre dhomave të pritjes së një pallati të madh në Apamea që besohet të ketë qenë pallati i guvernatorit të provincës. shpallja 539.
Midis shumë projekteve të ndërtimit të Justinianit ishte qyteti i ri i Justiniana Prima i ngritur në shek. 530 në vendlindjen e tij (modern Caricin Grad në Serbi). Megjithëse i ndërtuar në një shkallë të vogël, ai kishte karakteristika tradicionale urbane duke përfshirë një forum, rrugë me portik, dyqane, banja, një ujësjellës, si dhe një katedrale dhe një principia ushtarake.
Plani i Dar Qita, një fshat në kodrat gëlqerore të Sirisë.
Dy ndërtesa publike në Serjilla. Në të majtë është banja e ndërtuar në vitin 473 nga Julianus dhe gruaja e tij Domna për përdorimin e fshatit, siç thuhet në një mbishkrim të trotuarit. Ndërtesa me portik në të djathtë mund të jetë një han.
Kisha e madhe në Qalb Loseh në kodrat gëlqerore të Sirisë ruan një pjesë të mbulimit të saj prej guri. Kalimet anësore janë hapur duke përdorur kalata me hapësirë të gjerë që mbështesin harqe të gjera, në vend të kolonadës tradicionale. Shekulli i pestë.
Mbetjet e një fshati të madh në Sha’ib Shahr në juglindje të Edessa në Mesopotami.
Muratura prej guri e shtëpive dy katëshe i ngjan asaj të kodrave gëlqerore në Sirinë veriore.
Pamje ajrore e banjës e ndërtuar në c.558 në Androna në stepën siriane. Megjithëse identifikohet si një fshat (kome), kjo zonë e madhe ka dy grupe muresh qarkore, një kazermë, një duzinë kishash dhe rezervuarë të mëdhenj uji.
I ndodhur afër Androna është Qasr ibn Wardan, një estate pasuri e shkretëtirë ’e llojit e gjetur në periudhën Umayyad. Ajo kishte një kishë, një kazermë (561) dhe, këtu, një pallat me një sallë pritjeje të madhe trikonç, e ndërtuar në 564.
Shtatë të urtët me Sokratin në qendër. Mozaiku i reklamës së shekullit të katërt gjetur nën dyshemenë e katedrales së Apamea. Ajo ka qenë e lidhur me shkollën e filozofisë neoplatonike që dihet se ka lulëzuar në atë qytet.
Epërsia e fesë mbi shkencën. Astronomi Ptolemeu, i simbolizuar nga personifikimi i Hetimit (Skepsi) prapa tij, është i hutuar, ndërsa Hermesi i Treshit i madh sheh shfaqjen hyjnore, ndoshta të Krishtit, të cilit i tregon personifikimi tjetër. Gjetur në det në brigjet e Gazës. Pllakë argjendi e shekullit të pestë, 45 x 48 cm.

 

info@balkancultureheritage.com