Kështjella e Rabies
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kështjella e Rabies

Fortifikimi i njohur, me emrin Gradishta e Rabies, ngrihet mbi një kodër shkëmbore me lartësi 880 m në perëndim të fshatit Rabie, në rrethin e Tepelenës. Prej saj kontrollohet së afërmi rruga natyrore, e cila lidh luginën e mesme të Vjosës me atë të Osumit nëpërmjet qafës së Gllavës. Në këtë pozitë të favorshme Rabia ishte një kështjellë kufitare e bashkësisë byline, siç dëshmon një mbishkrim i gjetur atje.

Muret rrethuese

Fortifikimi i njohur, me emrin Gradishta e Rabies, ngrihet mbi një kodër shkëmbore me lartësi 880 m në perëndim të fshatit Rabie, në rrethin e Tepelenës. Prej saj kontrollohet së afërmi rruga natyrore, e cila lidh luginën e mesme të Vjosës me atë të Osumit nëpërmjet qafës së Gllavës. Në këtë pozitë të favorshme Rabia ishte një kështjellë kufitare e bashkësisë byline, siç dëshmon një mbishkrim i gjetur atje.

Mbishkrimi

Në një qendër arkeologjike, të braktisur sot tërësisht dhe nga e cila kanë mbetur vetëm pak gjurmë, S.Anamali ka gjetur një mbishkrim interesant.

Kalaja shënon në mënyrë të sigurtë kufirin lindor të territorit të bylinëve. Mbishkrimi duhet të ishte një kushtim për një hyjni emri i së cilës mungon, i bërë nga një peripolark, një sekretar dhe nga të paktën katër symperipolë. Ata i përkasin me shumë gjasë koinonit të bylinëve; mbishkrimi datohet në fund të shekullit të III dhe në fillim të shekullit të II p.e.sonë. Ky mbishkrim duhet përafruar me atë që ndodhet në Ashmolean Museum të Oksfordit, i cili, pas përmendjes së prytanit eponym bën fjalë për një kushtim për Dionisin të bërë nga një peripolark, një sekretar dhe disa symperipolë. Ky mbishkrim duhet të jetë me prejardhje nga Apolonia.

info@balkancultureheritage.com