Kalaja e Irmajt
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kalaja e Irmajt

Kalaja ndodhet në afërsi të fshatit Irmaj, 10 km në perëndim të qytetit të Gramshit dhe rrjedhjes së mesme të Devollit: Kalaja kurorëzon majën më të lartë (979 m) të krahinës kodrinore prej ku vështrimit i hapet një horizont i gjerë nga Apolonia në perëndim, në rrjedhjen e Devollit.

Para fortifikimit kalon korridori natyror, i cili nëpërmjet luginës së Përroit të Senicës del në lindje në Berat. Korridori përfundon në Devoll prej ku nëpërmjet rrugës së Kandavisë dilet në Pellgun e Korçës.

Burimet e shumta dhe shpatet e buta të kodrave dhe luginave të zonës përreth krijojnë kushte të përshtatshme për blegtori dhe bujqësi të kufizuar me parcela të vogla.

info@balkancultureheritage.com