Kalaja e Porto Palermos
Mitologjia Helene
~Jim Tierney
Qyteti antik
~Fustel De Coulanges
Origjina e Mendimit
~Jean Pierre Vernant
Struktura e simbolizmit ilir
~Aleksandër Stipçevic
Pirateria ilire
~Pierre Cabanes
Mbretërimi i Gentit
~Pierre Cabanes
Mesapët dhe gjuha e tyre
~Myzafer Korkuti
Arkitektura Sepulkrale
~Apollon Baçe
Vlora në mesjetë
~Konstantin Jereçek
Klementi i Ohrit dhe Shqipëria
~Dimitri Obolenski
Ajkuna kján Omerin
~Curraj – Epér (Mirash Gjoni)
Orët e Mujit
~Visaret e Kombit
Shqipëria e Lashtë
~Luigi M. Ugolini
Ballkani Qëndror
~Guillaume Lejean
Udhëtimet e para 1897 - 1905
~Franc Baron Nopça
Fiset Shqiptare
~Robert Elsie
Gegët dhe toskët
~Robert Elsie
Fisi i Kelmendit
~Robert Elsie
Në anijen "Danubio"
~Marcin Czerminski
Shebeniku (Sibenik)
~Marcin Czerminski
Skardona dhe Ujvara e Kërkës
~Marcin Czerminski
Nga Shqipnia e jugut
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Mesme
~Johann Georg von Hahn
Shqipnia e Veriut
~Johann Georg von Hahn
Gryka e Kotorrit
~Marcin Czerminski

Kalaja e Porto Palermos

Kalaja e Porto Palermos

(Fshati Himarë, rrethi Vlorë). Në krahun e djathtë të rrugës automobilistike Vlorë-Sarandë, 8 km. në jug të Himarës, ndodhet gjiu i Porto Palermos.

Në këtë gji të bukur, mbi një kodër të vogël, të rrethuar nga të tri anët me ujë, ndodhet një kala mesjetare, ndërtuar në kohën e Ali Pashë Tepelenës. Në sipërfaqen e kodrës tek-tuk takohen fragmente qeramike të kohës antike. Simbas burimeve të autorëve antikë vendi mbi të cilin ngrihet kalaja lokalizohet me limanin e lashtë Panormi (Straboni VII, 58, Ptolemeu, III, 13,2).

info@balkancultureheritage.com